Predikanten en Pastor

De Protestantse Gemeente te Goes heeft twee predikanten. Zij stellen zich hieronder kort aan u voor.

Nelleke van der Linden

Predikant en vice-voorzitter van de kerkenraad

Dertig jaar met hart en ziel predikant. 
Moeder van twee jong volwassen kinderen.

In mijn pastorale werk vooral zorgvuldige, gepaste aandacht voor relaties tussen mensen, tussen mensen en de Eeuwige, van de wieg tot het graf. Naast al het ‘gewone’ predikantswerk speciaal aandacht voor de diaconale kant, anders gezegd, het zorgzame gezicht van de kerkelijke gemeente in breedste, namelijk oecumenische zin. Via de vespers (17 keer per jaar) en de wekelijkse middaggebeden missionair en verkondigend gericht op de samenleving.

Van 2004 tot 2006 de opleiding Contextueel Pastoraat gevolgd en van 2012 tot 2014 de tweejarige vervolgopleiding Contextuele Hulpverlening. Deze vorm van hulpverlening is, kort gezegd, gericht op de hulpbronnen die mensen zelf in hun relationele omgeving (familie, vrienden) kunnen ontdekken, en hen tot actie aanzetten om de balans van passend geven en nemen in hun leven in relatie tot anderen te herstellen. Wat dit met christelijk geloof te maken heeft? Met het perspectief van Pasen, dat wij ons niet hoeven neerleggen bij breuken en barsten in ons leven, maar in staat zijn om hardnekkige, terugkerende patronen in ons leven te doorbreken. Kennis van deze contextuele benadering in het pastoraat geef ik door als docent in de Cursus Theologische Verdieping (CTV). In 2018 en 2021 cursussen undefended leiderschap gevolgd; leiderschap vanuit wie je bent.

In mijn vrije tijd leef ik mij uit in musiceren (dwarsfluit), lezen, en handmatige creativiteit, zoals weven, breien, borduren.

Contact

0653496567 / n.vander.linden@kpnmail.nl
 

Janos Schellevis

Predikant

Ooit geboren in Scheveningen met Westlandse ouders, maakte ik als kind een reis mee door Nederland (Dedemsvaart-Valthermond-Holten) om als Hervormde domineeszoon op te groeien als een Sallandse Tukker omdat ik in Almelo naar de middelbare school ging. Ik leefde er dicht op de prachtige natuur van de Holterberg, met klasgenoten uit het dorp van Herman Finkers, met paasvuren en krentenweggers (1 meter krentenbrood bij een geboorte) en speelde hoorn bij de plaatselijke fanfare die nota bene kampioen van Nederland werd. Via een tussenstop in Zaamslag (Zeeuws-Vlaanderen) waar mijn ouders naartoe verhuisd waren, behaalde ik in Terneuzen mijn Atheneum diploma en vertrok naar Utrecht om daar zelf Theologie te gaan studeren. Die studie leidde na mijn kandidaats tot een verblijf van uiteindelijk opgeteld 14 jaar in Polen. Eerst als theologiestudent om in het kader van de aanwezigheid en contacten van onze Samen op Weg kerken in Midden- en Oost Europa de taal en de cultuur en het kerkelijke klimaat te leren kennen en een doctoraalonderzoek te doen naar de passiespelen in Polen. Daarna als kleine ondernemer in de handel, vervolgens betrokken bij personeelszaken, marketing en tenslotte werkzaam in de textielindustrie. Terwijl ik in mijn vrije tijd Bibliodrama gaf in de Poolse Gereformeerde kerk en meedraaide in het bestuur van de Engelstalige Warsaw International Church. Ik kwam na het millenniumjaar terug naar Nederland, behaalde in korte tijd mijn doctoraal – wat al die tijd op de plank was blijven liggen – en vertrok naar de VS waar ik in North Carolina bij het grote Universiteits Ziekenhuis in Chapel Hill 1 jaar lang een boeiende en pittige KPV opleiding deed tot Ziekenhuispredikant met een specialisatie in de Burn Unit. Terugkomende in Nederland begon ik in 2003 mijn kerkelijke opleiding in Leiden terwijl ik vanaf 2004 al aan het kerkelijk werk kon in Noordeloos waar ik in 2005 tot predikant bevestigd werd. Daarvandaan vertrok ik in 2009 naar het verre Ameland om daar 6 jaar predikant te zijn wat iedere zomer een vakantiegemeente werd. Daar begon ik ook kerkliederen te schrijven. In 2015 werd Appelscha mijn nieuwe gemeente wat in mijn tijd een Groene kerk werd. Sinds medio 2019 ben ik hier uw predikant in Goes. In de loop der jaren ontwikkelde ik mij tot een creatieve predikant met elke kerkdienst een Teken van Hoop, een sterke pastorale betrokkenheid, en een hart voor Midden en Oost Europa.

Contact

0113  603 884 / janosschellevis@yahoo.com

Bart van Noord

Pastor

De Protestantse Gemeente te Goes heeft een geschiedenis met aandacht voor het ouderenpastoraat. Naast de predikanten in de gemeente is er een ouderenpastor die in het bijzonder beschikbaar is voor de 80-plussers in Goese verzorgingshuizen en woonvoorzieningen. 

Bart van Noord is sinds 2020 als ouderenpastor parttime verbonden aan de gemeente. Zijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag. Naast het bezoekwerk heeft hij ook aandacht voor het pastoraal beleid in de gemeente en daarmee voor het pastorale werk van vrijwilligers, ambtsdragers en professionals.

Voor bezoek of contact, bel 06 422 96 515 of mail naar bartvannoord@gmail.com voor een afspraak.