• Home

Herdenkingsconcert 75 jaar Slag om de Schelde in de Grote of Maria Magdalenakerk

Herdenkingsconcert 75 jaar de slag om de schelde

 

Mis voor de vrede in Goes

Herdenkingsconcert 75 jaar Slag om de Schelde in de Grote of Maria Magdalenakerk

Op 26 oktober 1944 landden de geallieerden op het strand bij Baarland. De Slag om de Schelde werd de grootste veldslag in de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Er vielen naar schatting 50.000 slachtoffers waaronder ruim 10.000 doden.

75 Jaar later verzorgen vier koren herdenkingsconcerten in Breskens, Bergen op Zoom, Goes en Vlissingen. Op zaterdag 26 oktober kunt u, aansluitend aan de herdenking van de slag, zo’n concert bijwonen in de Grote Kerk in Goes.

Herdenkingsconcert 75 jaar Slag om de Schelde op de Bevelanden

Het concert wil een requiem zijn voor alle slachtoffers van geweld, een protest tegen geweld in het algemeen en een oproep tot vrede.  

Voor de pauze wordt The Armed Man - A Mass for Peace uitgevoerd, een aan de oorlogsslachtoffers in Kosovo opgedragen werk van de Britse componist Karl Jenkins. Deze mis voor de vrede wordt wereldwijd vaak uitgevoerd bij herdenkingen van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.

Na de pauze zingt Cantare de Chichester Psalms van Leonard Bernstein. De drie Hebreeuwse psalmen zijn door Bernstein op een moderne manier getoonzet. Countertenor Dave ten Kate is de solist.

Tijdens het concert zijn op grote schermen authentieke beelden te zien van vóór, tijdens en na de oorlog op de Bevelanden. Het Gemeentearchief Goes en het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp stellen deze beelden ter beschikking.

Vocaal Ensemble Cantare Goes werkt tijdens dit concert samen met gastzangers, kinderkoor Hemelsblauw uit Middelburg en solisten Helena van Heel en Dave ten Kate onder leiding van dirigent Pim Overduin. De begeleiding wordt verzorgd door leden van het Holland Symfonie Orkest en organist Jos Vogel.

Zaterdagavond 26 oktober 2019 / aanvang 19.30 uur Grote of Maria Magdalenakerk te Goes.

Kaarten à €20 bij boekhandel het Paard van Troje en boekhandel De Koperen Tuin te Goes      of reserveren via www.cantaregoes.nl

Voor meer informatie over de gehele concertreeks: www.cantaregoes.nl

 

Cantare Goes

 

Afdrukken E-mailadres

STICHTING HULP VERVOLGDE CHRISTENEN IN GOES

KERKELIJK NIEUWS
 Hoogblokland, 8 februari 2018                                                                                                                      

STICHTING HULP VERVOLGDE CHRISTENEN IN GOES

De verhalen van vervolgde christenen lijken soms ver weg te zijn. De HVC Regiotour ‘Geraakt door vervolging’ brengt deze verhalen dichtbij. Tijdens vijf gratis toegankelijke bijeenkomsten en één ondernemersbijeenkomst laat Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) jong en oud kennismaken met verhalen uit eerste hand. Zo vertelt onder meer de Irakese dominee Ghassan over hoe hij vele door IS verjaagde mensen kon helpen. De HVC Regiotour bezoekt op vrijdagavond 16 maart het Calvijn College in Goes. De avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Meer informatie vindt u op www.stichtinghvc.nl/regiotour.

Bemoediging en ontmoeting

“Miljoenen christenen leven dagelijks in gevaar. Voor hen is het normaal dat het volgen van Jezus Christus risico’s met zich meebrengt. Het is bijzonder dat dit de christenen vaak niet ontmoedigt, maar juist hun geloof versterkt.“ Aan het woord is directeur Jan Dirk van Nifterik van Stichting HVC. “Iedereen is welkom tijdens de groot opgezette avondbijeenkomst in Goes. Al eerder mochten we het Calvijn College gebruiken als gastlocatie voor onze Regiotour. We hopen vele honderden mensen uit de weide omgeving van Goes te mogen ontmoeten. In totaal bereiken we tijdens de bijna twee weken durende Regiotour enkele duizenden mensen in heel Nederland. Wij zijn blij dat zo veel mensen meeleven met christenen in verdrukking.”

Wonderen in verdrukking

Dominee Ghassan komt speciaal voor de HVC Regiotour vanuit Noord-Irak naar Nederland. Ghassan vertelt: “In 2014, vlak nadat ik bevestigd was als dominee, viel IS ook de christelijke dorpen in Irak binnen. Het leger van IS naderde ons tot op twintig kilometer afstand; ons dorp bleef nét in het veilige gebied. Hierdoor konden wij gevluchte mensen uit andere dorpen helpen. Onder duizenden gezinnen kregen we de kans om het Evangelie te prediken. God doet wonderen in tijden van verdrukking.” Naast de Irakese dominee Ghassan delen medewerkers van HVC hun ervaringen en het nieuws uit het buitenland. Van Nifterik: “Juist voor de Nederlandse gelovigen kunnen de verhalen van vervolgde christenen een bemoediging zijn. We delen het verhaal van hoop uit het geloof.”

Geestelijke en praktische ondersteuning

Stichting HVC is actief in gebieden waar het belijden van Jezus Christus onderdrukking, armoede en afwijzing tot gevolg heeft. HVC biedt vervolgde christenen gerichte geestelijke en praktische ondersteuning. In heel Nederland zijn meer dan honderd vrijwilligers actief, die zich voor diverse projecten inzetten. Meer informatie over de Stichting HVC is te vinden op www.stichtinghvc.nl.

Afdrukken E-mailadres

Voetnoot

Copyright © 2018 Protestantse gemeente te Goes. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.

Ontwerp en design Peter Schrijver