Lichtjestour Goes

5 maanden geleden

Goes Viert Kerst met de Lichtjestour op 23 december

De Lichtjestour is terug: een Goese Kerstbeleving voor jong en oud(er)! Iedereen uit Goes en omstreken is van harte uitgenodigd om de Lichtjestour te wandelen. De laatste editie vond plaats in 2019 en trok meer dan 2.000 bezoekers. Deelname is ook dit jaar weer kosteloos en men hoeft zich niet vooraf ergens aan te melden!

Deze 6e editie zal plaatsvinden op vrijdagavond 23 december; mensen kunnen hun wandeling starten tussen 18:00 en 20:00. De gemiddelde wandeltijd door dit interactieve kersttheater is een uurtje; en om 21:00 is het afgelopen. Veel mensen zien al uit naar dit sfeervolle kerstevenement, omdat het de laatste jaren vanwege de coronamaatregelen niet kon doorgaan. Ook burgemeester Margo Mulder is betrokken.

Bezoekers typeren de Lichtjestour als een wandeltheater, waar men op een begrijpelijke manier de Kerstgeschiedenis kan beleven (in het Nieuwe Testament staat de oorsprong verwoord van het Kerstfeest: de geboorte van Jezus Christus, als Degene die bemiddelt tussen God en mens).
Het is een gezellige ervaring omdat de wandelaars onderweg langs maar liefst 1.500 brandende waxinelichtjes in een potje lopen; ook zijn er fakkels, vuurkorven en lichteffecten. Verschillende gebeurtenissen uit het geboorteverhaal van Jezus worden op 19 posten vertolkt middels live muziek, zang, dans en toneel. De wandelaars loopt in het verhaal herders, wijzen, engelen, profeten en Romeinse soldaten tegen het lijf.

Tijdens het bezoeken van de posten is er voor de kinderen een interactieve puzzeltocht, waarmee ieder kind een prijsje kan verdienen. Ook vindt de verspreiding van het Vredeslicht plaats: dit is vuur dat rechtstreeks is overgevlogen uit Bethlehem, de geboortestad van Jezus. De verspreiding van het Vredeslicht symboliseert de verbondenheid van alle mensen die op aarde leven; wie dat wil kan een lampje meenemen en zo een stukje licht meenemen naar iemand die wel wat extra steun nodig heeft.

Hoewel de lichtjestour vooral een ervaring omtrent zingeving beoogt, wordt ook de inwendige mens niet vergeten: op diverse plaatsen kan men onderweg kosteloos genieten van hapjes en drankjes.

De Lichtjestour vindt plaats in Goes-Oost, rondom de Oostvest tussen de Stenen Brug en de Oostwal. De organisatie is in handen van de Goese kerken die met elkaar optrekken in de stichting GoedNieuwsGoes.

Meer informatie of sfeerbeelden terugkijken van de vorige Lichtjestour? Dat kan via GoesViertKerst.nl (in geval van annulering van het evenement bij erg slechte weeromstandigheden wordt dit ook via deze website bekend gemaakt).